foto: Frukt.no |
Dessverre bringer disse lekre smaksbombene alt annet enn helse og velstand til dem som planter, steller, plukker og bearbeider dem.
I 2012 ble søkelyset satt på de italienske "tomatslavene" , afrikanske og østeuropeiske immigranter, ofte illegale, som jobber under slavelignende forhold i Italias frukt- og grønnsaksproduksjon.
foto: The guardian |
Italienske tomatbønder fortviler over at prisen på tomater nå er nede i 60 øre per kilo. Etter at diverse mellommenn har tatt sitt, sitter arbeideren igjen med så lite som 6 øre per kilo. Uten arbeidskontrakt og gyldige papirer, og etter hvert i dyp gjeld til mellommenn som skal ha betalt for å skaffe arbeid, transportere arbeiderne og skaffe husly er immigrantene fanget i en evig jakt etter arbeid Italia rundt.
De frivillige helsearbeiderne i organisasjonen Emergency forteller om elendige sanitærforhold og et økende antall sprøytemiddelforgiftede arbeidere.
Amnesty International ber italienske myndigheter straks ta grep for å forbedre landarbeidernes kår i en ny rapport.
Se film
Det importeres årlig 49 000 tonn frukt og grønnsaker fra Italia til Norge. Selv om mengden økte med over 10% fra 2010 til 2011, økte salgsverdien bare med 3% - prisen ar altså stadig synkende. Vi importerer også mer enn 9000 tonn bearbeidede tomatprodukter som tomatpurè og hermetiske tomater.
Også på andre siden av Atlanteren kjemper landbruksarbeidere for tilværelsen.
foto: CIW |
Det arrangeres en rettferdig mat-marsj i disse dager som har fått stor oppmerksomhet i USA:
Over hele verden er de nederst i produksjonsskjeden som taper i "the race to the bottom"; jakten på stadig billigere produkter. Lønninger det er umulig å leve av, ingen sosiale rettigheter og stor risiko for ulykker og sprøytemiddelforgiftninger.
På toppen sitter de som stadig øker sin profitt - både i Norge og resten av verden er dagligvarebaronene de rikeste av de rike.
Noen betaler en høy pris for den billige maten.
foto: The ecologist |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar