fredag 8. mars 2013

Kvinner dyrker for framtida

foto: tcktcktck.org
        I dag, på den internasjonale kvinnedagen, passer det å sende en tanke til de omkring
1 milliard kvinner som dyrker halvparten av verdens mat. Mens kvinner bare eier 2% av verdens landeiendommer, er det de som står for store deler av arbeidet med å dyrke jord, stelle husdyr og ta seg av avlingen.
        I Afrika sør for Sahara dyrker kvinner rundt 90% av maten. Selv om kvinner har dårligere tilgang til skolegang, kreditt, land og produksjonsmidler, har kvinnelige jordbrukere verden over høyere avlinger pr. areal. Forsøk fra Afrika viser at det lønner seg å satse på kvinner gjennom utdanning - dersom kvinner får 1 års grunnleggende landbruksutdanning øker avlingene med 25%.

FNs rapport  om mat og landbruk  for 2011 handler om kvinner og matsikkerhet.

foto:mesprogram org.


tirsdag 5. mars 2013

j**** billige tomater

foto: Frukt.no
          Nå bugner butikkene av fristende vitaminbomber hele året. Lysende gule appelsiner, blanke røde paprika, plastpakkede druer og tomater - alt til stadig lavere priser. Helt i tråd med anbefalingene for et sunnere kosthold spiser vi stadig mer frukt og grønnsaker

      Dessverre bringer disse lekre smaksbombene alt annet enn helse og velstand til dem som planter, steller, plukker og bearbeider dem.
      I 2012 ble søkelyset satt på de italienske "tomatslavene" , afrikanske og østeuropeiske immigranter, ofte illegale, som jobber under slavelignende forhold i Italias frukt- og grønnsaksproduksjon.

foto: The guardian

        Italienske tomatbønder fortviler over at prisen på tomater nå er nede i 60 øre per kilo. Etter at diverse mellommenn har tatt sitt, sitter arbeideren igjen med så lite som 6 øre per kilo. Uten arbeidskontrakt og gyldige papirer, og etter hvert i dyp gjeld til mellommenn som skal ha betalt for å skaffe arbeid, transportere arbeiderne og skaffe husly er immigrantene fanget i en evig jakt etter arbeid Italia rundt.
       De frivillige helsearbeiderne i organisasjonen Emergency forteller om elendige sanitærforhold og et økende antall sprøytemiddelforgiftede arbeidere.
       Amnesty International ber italienske myndigheter straks ta grep for å forbedre landarbeidernes kår i en ny rapport.

Se film

    Det importeres årlig 49 000 tonn frukt og grønnsaker fra Italia til Norge. Selv om mengden økte med over 10% fra 2010 til 2011, økte salgsverdien bare med 3% - prisen ar altså stadig synkende. Vi importerer også mer enn 9000 tonn bearbeidede tomatprodukter som tomatpurè og hermetiske tomater.

      Også på andre siden av Atlanteren kjemper landbruksarbeidere for tilværelsen.
foto: CIW
Tomatplukkerne i Florida har i årtier levd et liv på sultegrensen, uten rett til overtidsbetaling, uten rett til å organisere seg og med en betaling som har stått stille de siste 30 år - 50 cent for å plukke 15 kilo tomater. Etter en årelang kamp har Coalition of Immokallee workers lykkes i å få store bedrifter som McDonalds og Taco Bell bli med på bedre forhold for arbeiderne.
       Det arrangeres en rettferdig mat-marsj i disse dager som har fått stor oppmerksomhet i USA:


         Over hele verden er de nederst i produksjonsskjeden som taper i "the race to the bottom"; jakten på stadig billigere produkter. Lønninger det er umulig å leve av, ingen sosiale rettigheter og stor risiko for ulykker og sprøytemiddelforgiftninger.
        På toppen sitter de som stadig øker sin profitt - både i Norge og resten av verden er dagligvarebaronene de rikeste av de rike.

        Noen betaler en høy pris for den billige maten.
      
foto: The ecologist